Tromsø tinghus

StedTromsø
OppdragsgiverTromsø kommune
ProgramHålogaland lagmannsrett, Nord-Troms tingrett og statsadvokatembete, rettssaler, seremonirom
OppdragKonkurranse 1.premie, samarbeidsprosjekt med Bergersen Arkitekter AS
StatusFerdigstilt 2003
Areal6 000 m²

Utformingen av Tromsø tinghus synliggjør rettsvesenets betydning og  inkluderer samtidig byggets aktivitet i byens offentlige liv. Byggets særpreg er den visuelt åpne og generøse adkomsten – torget – henvendt mot byen. Gulvet i torget er felles med gulvet på Fridtjof Nansens plass og utgjør en halvoffentlig del av plassen utenfor.

Rettssalene og publikumsfasilitetene er fordelt rundt torget for å generere aktiviteter på torget. Den store rettssalen og servicerommet er plassert som frittliggende volumer delvis utenfor torgets glasshud for å understreke torgets betydning som et offentlig rom. Hovedvolumet er gitt en klar og renskåret ytre form for å gi bygget ro og verdighet. Det store overlyset sender lys til byggets indre soner.