NTNU Retorten

StedTrondheim
OppdragsgiverNTNU / Statsbygg
ProgramOmbygging av eksisterende undervisningsbygg
OppdragDirekte oppdrag, rammeavtale
StatusFerdigstilt august 2020
Areal1 100 m²

Prosjektet er en rehabilitering av Retorten, et bygg på tre etasjer som er en del av bygningsmassen til Akrinn på NTNU Campus Kalvskinnet. Bygget ligger i et bevaringsområde, har høy antikvarisk verdi (klasse B) og vernet fasade.

Bygget ble ført opp som Retorthus i 1899, som en del av det gamle gassverket på Kalvskinnet. Ytterveggene er av kompakt tegl med store smijernsvinduer, mens det innvendig er en sentral bærevegg i tegl som deler hver etasje i to. Bygget hadde opprinnelig saltak, men etter en brann i 1928 ble det bygd opp igjen med et valmet tak. I forbindelse med oppbyggingen etter brannen ble Retorten innlemmet som en del av Trondheim Fagskole på Kalvskinnet. Siden den gang har bygget fungert som undervisningsareal, bibliotek og studentarbeidsplasser for både Fagskolen, Trondheim Tekniske skole, HIST og NTNU.

Oppgaven var å rehabilitere arealene fra studentkontor, auditorium og møterom til studentarbeidsplasser og Newtonrom. I tillegg til å legge til rette for nye funksjoner, var det viktig å gjøre tiltak for å fremheve byggets opprinnelige uttrykk, samt forbedre bygningsfysiske utfordringer. Dette inkluderte bl.a. ny, diffusjonsåpen slemming, renovering av tak, nye varevinduer og etterisolering. Siden fasaden er vernet, var utforming og plassering av de nye varevinduene et viktig element. For å fremheve de eksisterende smijernsvinduene, ble varevinduene plassert i en innvendig påforing, for å få minst mulig synlig karm og ramme fra utsiden.

Det er etablert åpne planløsninger i alle tre etasjene, der tekniske rom, toalett og lager er plassert mot den innvendige bæreveggen. Tekniske hovedføringer ligger også langs denne bæreveggen. Den åpne løsningen gjør at rommene får mye dagslys fra de store smijernsvinduene, noe som har resultert i store, luftige og lyse rom.

For å oppnå god akustikk er det etablert lydhimling i alle tre etasjer. Første og andre etasje har pusset akustikkhimling, mens tredje etasje har systemhimling pga. krav om fleksibilitet i himlingen. Akustiske tiltak på vegg er løst i form av akustisk påforing med spaltepanel i bjørk.

Ved hovedinngangene til første og andre etasje er det hengt opp to fotografier av kunstnerduoen Hjort og Ikonen i regi av KORO. I første etasje er det også montert en utstilling med tekst og historiske bilder av bygget.